Exkurze do Jeseníků

Dne 11. 9. 2020 se žáci 9. A a 9. B zúčastnili exkurze do Jeseníků. Tato akce měla proběhnout v rámci Dne Země už v minulém školním roce, ale v důsledku nastalé situace se uskutečnila až nyní.

Žáci se těšili, čekala je daleká cesta a nabitý program. Proto byl odjezd stanoven na časnou šestou hodinu ranní. Před 9. hodinou už stála první skupina nedočkavých návštěvníků před renesančním zámkem ve Velkých Losinách. Paní průvodkyně účastníky seznámila s historií zámku, osudy jeho majitelů a také s neblaze proslulými čarodějnickými procesy, které se v této oblasti konaly.

Poté následoval pěší přesun do Ruční papírny ve Velkých Losinách. Tam se deváťáci dozvěděli, které materiály sloužily v minulosti k výrobě papíru. Jistě nikdo z nich netušil, že zdejší papírna pochází z konce 16. století.

Autobusem se pokračovalo do Rudy u Rýmařova. V prosluněném pátečním odpoledni všichni prošli od kostela Panny Marie Sněžné barokní křížovou cestu se čtrnácti zastaveními s reliéfy pašijových scén. Z Křížového vrchu se naskytl nádherný výhled do okolí. A ten „božský klid“!

Poslední zastávkou byla nedaleká Pradědova galerie. V ohromném venkovním a také vnitřním prostoru chlapci a děvčata obdivovali vyřezané plastiky zvířat, betlém v životní velikosti. Málokdo si nechal ujít dominantu galerie – sochu vládce jesenických hor, děda Praděda, která se tyčí do výše přes 10 metrů.

V průběhu exkurze žáci vyplňovali připravené pracovní listy, odpovídali na otázky k jednotlivým místům, pozorovali flóru a faunu a celý den pozitivně zhodnotili pomocí desetiřádkové pyramidy.

Tato akce byla financována z Operativního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci Evropských strukturálních a investičních fondů.

Mgr. Ivana Bortlová